augustus 2022
M D W D V Z Z
« mei    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Brancheorganisaties willen strengere eisen en sancties

De drie brancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB zijn in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer met een concreet voorstel gekomen om malafide rijscholen aan te pakken. Strengere eisen, zwaardere sancties en meer transparantie zijn de speerpunten. Hiermee hopen de verenigingen voorgoed van de rotte appels in de branche af te komen.

Het creëren van meer transparantie en professionaliteit binnen de branche is volgens de drie instanties hoog nodig. Stuntprijzen, een overvloed aan faillissementen, illegale instructeurs en gedupeerde leerlingen zijn aan de orde van de dag.

Nieuwkomers

“Het is kinderlijk eenvoudig om tegenwoordig een rijschool te starten. Zonder enige kennis van het ondernemerschap zijn vele nieuwkomers binnen korte tijd alweer van het toneel verdwenen”, zegt Paul de Waal, woordvoerder van BOVAG.

De brancheorganisaties vinden dan ook dat de drempel om een rijschool te starten hoger moet worden. “Eerst ervaring opdoen als instructeur in loondienst en pas na een toets op ondernemersvaardigheden een eigen zaak beginnen”, schrijven zij in de brief aan de Tweede Kamer. Eenzelfde principe wordt in de taxibranche al toegepast.

Professionalisering

Daarnaast moet de consument volgens BOVAG, FAM en VRB betrokken worden bij de professionalisering van de rijschoolsector. “Op de website Rijschoolgegevens.nl staan nu alleen de slagingspercentages per rijschool vermeld, maar als elke leerling daar zijn eigen beoordeling kan achterlaten krijg je pas echt een goed inzicht in de kwaliteit”, aldus De Waal.

De brancheverenigingen hopen hiermee de zelfregulerende werking van de branche te activeren. Daarnaast stellen zij voor om alle rijinstructeurs te verplichten hun WRM-bevoegdheidspasje op het dashboard van de lesauto te bevestigen. “Zo kan de leerling in een oogopslag zien of de instructeur bevoegd is om rijles te geven.”

WRM-bevoegdheid

Met name BOVAG maakt zich hard voor strengere controles op de WRM-bevoegdheid van instructeurs. In de praktijk komt het volgens hen nog te vaak voor dat niet gecertificeerde instructeurs rijlessen geven en examens reserveren.

Of er steun in Den Haag is voor het voorstel van de organisaties om de sector te reguleren zal dinsdag 21 mei blijken tijdens het Algemeen Overleg Wegverkeer en Verkeersveiligheid in de Tweede Kamer.

Overheidsbemoeienis

Met name SP en PvdA staan open voor meer overheidsbemoeienis in de branche. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (VVD) liet eerder al weten niets te zien in het stellen van eisen aan de ondernemersvaardigheden van rijschoolhouders.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>